HABITATGE | UN SALÓ QUE TORNA A SOMRIURE
1625
post-template-default,single,single-post,postid-1625,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-15.0,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

UN SALÓ QUE TORNA A SOMRIURE

BARCELONA MEETING POINT
22a Fira Immobiliària Internacional i Symposium

Què és?: Fira anual monogràfica del sector immobiliari
Lloc: Barcelona, Palau núm. 8 de Fira de Barcelona
Dates: Del 25 al 28 d’octubre del 2018
Públic: Professionals del sector i gran públic
Empreses participants: 280 de 21 països
Superfícies ocupada: 22.000 m²
Horaris: dijous 25 i divendres 26, de 9 a 19 h
dissabte 27, de 10 a 20 h
diumenge 28, de 10 a 15 h
Symposium: 25 i 26 d’octubre al Palau 8 (24 sessions amb 85 ponents internacionals)
Organitza: Consorci de la Zona Franca Internacional, SAU

ANDREU MAS

Han estat anys durs. Molt durs. La crisi econòmica generada per les hipoteques subprime nord-americanes va creuar l’Atlàntic a mitjans del 2017. Tres anys més tard, el sector del totxo, que és el que havia generat la gran explosió econòmica de les darreres dècades a l’Estat espanyol, era gairebé tan sols un record. El diner fàcil, els preus infladíssims del que es comprava i del que es venia en qualsevol lloc, l’aparició com bolets d’immobiliàries gestionades per un o dos eixerits venedors van ser part del gas que es va escapar de la bombolla cel enllà quan aquesta va explotar. Els dies feliços s’havien acabat.

Els darrers dos anys es pot afirmar, amb molta prudència, que el sector ha iniciat una moderada recuperació: obres aturades tornen a tenir vida, els preus dels habitatges comencen a repuntar lleugerament a l’alça, es concedeixen hipoteques. Possiblement l’únic problema a la vista és la falta d’habitatges de lloguer i l’excessiu preu d’aquests lloguers, que passa factura als més desafavorits i als joves.

El Barcelona Meeting Point ha convocat enguany més de 265 empreses i ha programat 17 sessions del Symposium, dedicat a tractar en profunditat els temes que afecten el sector ara, però també demà. De fet, una de les novetats més importants d’aquesta edició del Meeting Point és que la direcció del saló ha optat per girar la mirada cap a la innovació i a com les noves tecnologies de la informació aterren amb força en l’àmbit immobiliari.

Aquesta transformació és possible, en bona part, encara que sigui paradoxal, pels estralls provocats per la crisi immobiliària. Per què? Perquè ha esborrat del mapa farsants, empreses amb peus de fang, productes financers tòxics… Els que han pogut acabar la travessa del desert són ara més forts i com que estan escaldats pels anys dolents tenen una mentalitat oberta a qualsevol oportunitat que els serveixi per vendre més reduint el risc al màxim. Els despatxos immobiliaris estan canviant i ho estan fent molt, com ho demostra la decidida aposta per l’especialització de moltes empreses amb l‘objectiu de poder tenir el lideratge de certs vetes de mercat.

En la 22a edició del Barcelona Meeting Point també hi haurà, amb més o menys visibilitat, els fons d’inversió, els que tenen projecte i els voltors. El fet que els bancs s’hagin desfet dels actius que llastaven els seus comptes d’explotació permet ara als fons d’inversió d’arreu del món quedar-se a un preu de saldo les restes del pastís immobiliari català i espanyol.