HABITATGE | MARTA AYMERICH MALLORCA
1735
post-template-default,single,single-post,postid-1735,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-15.0,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

MARTA AYMERICH MALLORCA

Fundadora de WAY, des d’on orienta les marques en tendències de color i de disseny.

ANDREU MAS

Conèixer la Marta ha estat una agradable sorpresa. Malgrat una llarguíssima carrera d’èxits com a dissenyadora a les seves espatlles et parla com si et conegués de tota la vida. Les seves paraules són franques, senzilles, directes. A diferència de molts companys del seu ram, no fa servir tres vegades en una frase anglicismes per semblar cool. La Marta és el que veus i, sobretot, el que explica. Ella, en si mateixa, és una filosofia de vida.

Possiblement una de les coses que més sorprèn de la seva personalitat és com desgrana els secrets de la seva professió, fins a un punt les seves explicacions resulten realment captivadores si t’agrada el món de les marques, la interpretació del sentit dels colors, saber cap a on evoluciona el mercat i compartir reflexions sobre el sentit de la vida i el paper de cadascú de nosaltres en la construcció d’un món millor.

Fa relativament poc va fundar el projecte WAY, amb l’objectiu de treballar des del que ella anomena “una perspectiva holística, de 360 graus”, la identitat de les marques. No li agrada treballar sola. Sempre parla d’un equip multidisciplinari, amb experts en les diverses matèries que requereix cada cas, un equip del qual també han de formar part les empreses que han contractat els seus serveis. De fet, ningú coneix millor què li fa mal o què voldria ser de gran que un mateix.

Marta Aymerich no és de manuals, és més de persones, de contacte humà. Pot arribar a dir molt més del que necessita a un client amb una xerrada amb directius o empleats que no pas llegint memòries plenes de números que no diuen què és la marca, sinó que només expliquen què fa. “No pots aconsellar a una empresa què és el que més li convé en aquest moment de la seva vida si no coneixes bé el seu target, que és qui té la marca al cap i al cor. WAY no ha nascut per presentar-se com una solució màgica: WAY simplement et pot guiar i et pot donar una empenta i aportar-te una perspectiva d’on estàs i d’on pots arribar. Amb tota la humilitat i tota l’honestedat, no som ni gurus ni tenim la pretensió d’imposar res”, explica.

Cada color expressa una posició davant la vida, una necessitat, una il·lusió, un tipus de servei, un moment polític

Tot parlant de qüestions identitàries –no polítiques (sortosament), sinó humanes– la conversa ens porta a la pregunta sobre qui té més intel·ligència emocional i, sobretot, sentimental: la dona o l’home? Ella ho té clar: “Ara es parla molt de l’energia femenina i de la masculina. Tots tenim un percentatge d’energia femenina i masculina. L’energia masculina és d’actuar, de “posem-nos en marxa”. La femenina és més la de tenir una visió de 360 graus, de ser més creativa, oberta, més de volar. Més de dissenyar una estratègia, també. És tan bona la masculina com la femenina si hi ha un equilibri. De fet, per anar bé, un projecte s’hauria de començar sempre des de l’energia femenina i acabar amb la masculina, actuant.”

I quines són les coses que guien l’energia (femenina i masculina) de Marta Aymerich? L’art en què es detecta fàcilment i amb una gran llibertat d’expressió que està demanant cada tribu o veta de mercat i la seva passió per l’Índia –“jo sempre dic que vinc d’allà”–, que l’ha fet conèixer les interioritats d’una mena de medecina índia coneguda com aiurveda. “Aquesta és una medecina índia que es basa en la part emocional i a mirar la persona des d’una perspectiva de 360 graus. Jo soc una persona molt emocional. Som un 70% d’aigua, per això treballo tant les tendències de color, que és un llenguatge emocional, perquè al darrere hi ha una informació que és social, política, econòmica i tot això repercuteix en el disseny d’un servei, d’un producte, de nous valors, d’una nova via d’entendre les coses dins d’una marca. Sempre parlo de marques no de qüestions personals”, manifesta la barcelonina.

Sense saber ben bé com, hem passat de l’energia que mou aquesta dona multidisciplinària a parlar del significat dels colors, mètode del qual és una autèntica especialista. “Cada color expressa una posició davant la vida, una necessitat, una il·lusió, un tipus de servei, un moment polític. Les marques, segons el seu target i el que els interessa, analitzaran què està passant i com afecta la venda dels seus productes i per on han d’anar… Tot això té un color. També haurem de saber veure si hem de seguir la tendència o bé la contratendència per vendre aquell producte. En pocs minuts, la Marta m’ha fet una masterclass de cromatisme i sobre la creació de tendències.

En aquest moment, el nostre país viu enmig d’una certa batalla pel significat de dos colors: el groc i el taronja. Marta Aymerich no vol parlar de política, però explica que, casualment, fa cinc o sis anys els especialistes ja van predir –sense saber res del cas de Catalunya ni de Ciutadans, és calr…– que el color groc es posaria de moda arreu del planeta fins al 2020 i que el 2019 ja evolucionaria fins al taronja i cap al color caldera.

Sense consideracions polítiques, quin és el significat de cadascun d’aquests colors? “El groc és el color de l’amistat, de l’empatia, de l’abundància, perquè representa l’or. El color taronja va lligat a la part emocional, la creativitat i l’energia, i el taronja caldera serà una visió molt més tranquil·la, molt més sostenible, molt més conservadora de la vida”, assegura Aymerich.

En el món del màrqueting les persones que fan bona part de la feina de Marta Aymerich, que és descobrir què serà tendència en els pròxims anys, per així poder-se avançar en el temps, es coneixen com a coolhunters, o el que és el mateix: caçadors de tendències. Se’n considera? “Sí, i a més, tinc una gran facilitat per fer el connecting dots. Veure una marca amb una necessitat i detectar les noves tendències emergents que per a aquella marca poden ser un gran pas per innovar i reforçar el seu paper en el mercat de manera força immediata”, respon.

I posats a parlar de tendències, el món quina està agafant? “La tendència que està agafant el món, provocada per la saturació d’informació i la sensació de buit i fragilitat, és una tendència dual, la de sostenibilitat 360 graus, per una banda, i la tecnologia al més al nivell amb una visó futurista, per l’altra.” “La gent està cansada de no creure en gairebé res, quan mira les notícies”, manifesta, i avança: “D’aquí poc la gent tornarà a mirar-se la vida des d’un punt més petit, més «què em passa a mi i al meu entorn», fins i tot reduint el seu món a l’entorn familiar. Deixarà d’escoltar tant, perquè el que hi ha a fora ara mateix és molt tòxic”, i continua: “Hi haurà un crac per saturació d’informació. La manipulació que patim és tal i està tan mal feta que la gent està esgotada. Per això la macrotendència futura serà buscar la llibertat. Tu ets, jo soc”, conclou. I fa una darrera previsió que serà traumàtica, però que hauria de conduir la societat cap a un happy end: “Els humans estem donant massa importància a ser una espècie superior, quan hem de donar rellevància a la natura; són tan important les roques, les plantes, com les persones. Haurem d’aturar-nos un moment i ser honestos amb nosaltres mateixos. El consum frívol s’acabarà, com menys consumeixes més lliure ets. Tornarem al bescanvi. I invertirem més en el que ens importa de veritat.
En el que ens porta la felicitat en el nostre dia a dia. ☺

PERFIL

Data i lloc de naixement: 22 de juny del 1967, a Barcelona
Una ciutat on mai la trobarien: No ho sé, perquè tinc una mentalitat molt oberta. Em podrien trobar en qualsevol ciutat del món
El seu color: El verd
Què odia? Res
Un dia especial a la seva vida: El dia que vaig fer 50 anys
Mai deixaria de menjar... Fruita