HABITATGE | T’EXPLIQUEM LA RECUPERACIÓ DEL SECTOR DE LES REFORMES
1920
post-template-default,single,single-post,postid-1920,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-15.0,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

T’EXPLIQUEM LA RECUPERACIÓ DEL SECTOR DE LES REFORMES

Des dels pitjors anys de la crisi, el mercat immobiliari s’ha anat recuperant a poc a poc d’una sacsejada molt forta, i actualment ha aconseguit una gran remuntada, com assenyalen nombrosos indicadors econòmics. Una de les branques més lligades a l’àmbit immobiliari i que també ha passat anys molt durs és la de les reformes i rehabilitacions, un sector que també ha anat despertant i recuperant l’ànim. Ara bé, ha aconseguit aixecar-se paral·lelament al dels immobles?

“Els darrers dos anys, sobretot, el sector de la reforma ha mirat cap amunt i aquest 2018 es tornen a notar millores respecte al 2017. Seguim la millora del sector immobiliari, però en una línia no tan paral·lela. No hem recuperat les alegries prèvies a la crisi, podríem dir”, afirma la directora del Gremi de Reformes d’Interiors, Cuines i Banys de Catalunya, Maribel Torrents. No obstant això, i tot i que l’any passat es van viure alguns moments d’incertesa i stand by per la situació sociopolítica catalana, la perspectiva és bona, de manera que esperen tancar l’any amb bons números i seguir creixent durant el 2019.

Des del gremi, que agrupa unes 200 empreses del sector a Catalunya, sobretot de Barcelona i de l’entorn metropolità, indiquen que les reformes de cuines i banys són les categories que despunten una mica, ja que són estances de la casa que es veuen arrossegades per canvis de conceptes i per la substitució d’instal·lacions de servei i d’higiene, que s’han de fer de tant en tant més per necessitat, de vegades, que per gust. “Al final, fer reformes és una decisió important en una família. Molts cops has d’escollir entre canviar el cotxe, marxar de vacances o reformar la casa”, subratlla Torrents. En aquest sentit, creu que també està ajudant la millora del finançament per part de les entitats bancàries.

Segons la Confederació Espanyola d’Associacions de Fabricants de Productes de Construcció, de l’estiu del 2017 a l’estiu del 2018, el darrer període acumulat del qual han publicat dades, es van reformar o rehabilitar a tot l’Estat uns 25.200 habitatges, uns 15.600 dels quals durant el primer semestre del 2018. Es tracta d’unes xifres molt semblants a les dels darrers dos anys, amb tímides pujades, però lluny, per exemple, dels més de 30.000 immobles que es van reformar el 2009 o el 2010. La plataforma de professionals Habitassimo, tradueix aquestes feines en una mitjana de 6.700 euros per reforma a la ciutat de Barcelona, per exemple. Segons els càlculs d’aquesta comunitat digital del sector, quasi la meitat de les reformes a la zona de Barcelona oscil·len entre els 1.400 i els 12.000 euros.

 

Ajudes a les rehabilitacions des de les administracions

Més enllà de l’àmbit privat, des de l’esfera pública, en els darrers anys també s’està incidint molt en les ajudes a la reforma i la rehabilitació de llars i de finques, sobretot vinculades a famílies i persones amb pocs recursos o per fomentar la recuperació i la dignificació d’habitatges per a lloguer. El Consorci de l’Habitatge de Barcelona, concretament, té en marxa diverses línies d’ajuda a la rehabilitació de finques i d’interiors. Per exemple, el 2017, l’últim exercici del qual hi ha dades recopilades, es van tramitar més de 1.300 expedients que van procurar ajudes per dur a terme alguna mena d’actuació en més de 18.000 pisos o finques. En total, es van destinar 31,4 milions d’euros a subvencions per a reformes.

Enguany, la inversió pública total prevista a Barcelona en l’àmbit de la rehabilitació d’habitatge suma 42,5 milions d’euros, segons càlculs de l’Ajuntament i el Consorci. Aquesta injecció pública, sostenen, provocarà una inversió privada de 120 milions més, i generarà 3.800 llocs de treball.

Més enllà dels termes de la mateixa capital barcelonina, altres administracions, com ara l’Àrea Metropolitana de Barcelona i la Diputació de Barcelona, impulsen línies d’ajudes i subvencions per a les reformes i rehabilitacions d’edificis, façanes i finques, entre d’altres. Els darrers anys, d’altra banda, també s’està posant la mirada de manera molt accentuada en la pobresa i l’eficiència energètiques, i a promocionar des de l’àmbit públic l’aposa per cases i pisos amb menys despesa energètica i amb capacitat per aprofitar, per exemple, l’energia solar.

Malgrat tot, des del Gremi de Reformes d’Interiors, Cuines i Banys de Catalunya asseguren que aquestes subvencions no acaben beneficiant gaire el sector de la reforma d’interiors. Maribel Torrent manté que la majoria dels treballs subvencionats per l’administració pública són encarregats a empreses que han aconseguit els lots de licitació i, en aquest sentit, les petites i mitjanes empreses de reformes, moltes familiars, no poden accedir a aquestes actuacions.

El gremi, més enllà d’aquestes ajudes, reclama altres solucions des de l’administració pública que ajudin a revitalitzar el sector de la reforma, com ara definir i unificar clarament els criteris sobre l’IVA, per tenir clar quan ha de ser un 10% i quan ha de ser un 21%, amb l’objectiu d’esvair dubtes; proposar altres incentius per a la renovació de la llar, i agilitzar la tramitació de llicències i permisos d’obres per facilitar la feina a les empreses.