HABITATGE | DESCONNECTAR DEL RITME FRENÈTIC SENSE SORTIR DE BARCELONA
2009
post-template-default,single,single-post,postid-2009,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-15.0,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

DESCONNECTAR DEL RITME FRENÈTIC SENSE SORTIR DE BARCELONA

El Parc Natural de Collserola té una extensió de més de 8.000 hectàrees repartides entre nou municipis de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, cosa que el converteix en el gran pulmó de la ciutat. Aquest espai natural té un gran nombre de beneficis que repercuteixen en el benestar i la qualitat de vida de la població.

Per exemple, sabies que els boscos de Collserola regeneren gran part de l’oxigen de la ciutat alhora que filtren les partícules d’expansió i les retenen? Gràcies a això, les poblacions del voltant es poden beneficiar d’una millor qualitat de l’aire. A més, des del Consorci del Parc Natural de Collserola asseguren que tenir espais verds com aquests ajuda a atenuar les temperatures màximes i mínimes.

No cal oblidar tampoc el seu valor productiu. Aquests terrenys forestals permeten tenir una gran font de recursos per a l’economia, ja que es fa ús de la fusta, les fruites, les pastures i els bolets que s’hi troben, entre molts altres recursos.

Qui passegi pels seus camins, podrà veure una gran varietat d’animals típica de la fauna mediterrània i un centenar d’espècies de plantes. És un espai amb una gran riquesa natural i molt diversa pel que fa als paisatges. S’hi troben grans boscos de ribera, alzinars, pinedes, màquies, matollars, conreus i prats que garanteixen la biodiversitat. També en té d’ambients aquàtics, rupícoles i residencials.

Viure al Parc

Aquest espai verd també disposa d’espais urbanitzats, tot i que són dispersos. Actualment, les normatives urbanístiques i ambientals vigents no permeten fer obres als habitatges ni ampliar els barris que es troben endinsats al parc. Tanmateix, moltes de les zones urbanitzades tenen una sèrie de normes, com ara que no es pot fumar pel carrer ni tirar petards. Sense dubte, però, viure en plena natura tan a prop de Barcelona no té preu, ja que et permet arribar a la ciutat ràpidament, però alhora estar aïllat del seu ritme frenètic.

Activitats per a tothom

El gran nombre d’activitats que ofereix el parc facilita que grans i petits puguin passar una bona estona a l’aire lliure. Els més valents poden fer travesses de fins a deu hores o passar-se el matí caminant per un dels molts itineraris que ofereix el parc. Passejar pels alzinars o anar per la serra d’en Cardona? En bicicleta o caminant? Fins i tot hi ha l’opció de fer un tour amb guies especialitzats que descobriran a tots aquells que ho vulguin els secrets que amaga la natura. A més, Collserola té diverses hípiques per si es vol passar el matí entre cavalls.

A més, també es pot assistir a alguna de les moltes sessions que s’ofereixen, tant a l’hivern com a l’estiu, per observar estels i constel·lacions sense cap contaminació lumínica.

Punts clau del parc

Tot i els itineraris que s’ofereixen, Collserola disposa de diversos llocs d’interès per visitar. El pantà de Vallvidrera és l’indret més conegut. És un gran fondal recobert d’una gran varietat de vegetació i amb espècies típiques de les formacions de ribera.

Els més curiosos també poden visitar un antic mas de la parròquia de Vallvidrera, Vil·la Joana, que actualment és un dels equipaments del Museu d’Història de Barcelona. Però, què és el que el fa tan especial? Doncs que va ser on va morir el poeta Jacint Verdaguer el 1902. Des de llavors, s’ha convertit en un símbol per recordar-lo. A partir del 1963, van habilitar algunes de les habitacions i van convertir l’antiga casa en el primer museu dedicat a la vida i l’obra de Verdaguer.

Les restes arqueològiques del parc també esdevenen un punt d’interès. Destaquen el poblat ibèric de ca n’Oliver i el de la Penya del Moro. A més, s’ha trobat una cova neolítica amb restes d’enterraments individuals i vasos campaniformes.

De la mateixa manera, les fonts tenen un gran protagonisme. Una de les més curioses és la font de la Rabassada, ja que és d’estil modernista i pretén simular les formes de la muntanya de Montserrat. Això no obstant, n’hi ha d’altres com la font de Sant Pau, que va estar soterrada durant dècades fins que la van trobar.

Ermites i esglésies es troben amagades també a l’espai natural. El més conegut és el temple del Tibidabo, que es pot observar des de molts punts de Barcelona, però n’hi ha d’altres menys concorreguts, com la Santa Creu d’Olorda i Santa Maria de Vallvidrera.

Dinar a la natura

A banda de les diverses propostes, un punt per on gairebé acaba passant tothom per fer un descans i recuperar forces són els restaurants i les diverses àrees de lleure.

Al parc hi ha nombrosos restaurants i masies especialitzades en cuina catalana per gaudir, per exemple, d’uns bons calçots quan n’és temporada. Tanmateix, qui prefereixi cuinar o fer un pícnic, pot anar a espais com el Torrent de Can Coll, on es poden fer barbacoes a les graelles que hi ha.

Amb cura!

Tanmateix, cal tenir en compte, que sigui quin sigui el pla, Collserola no deixa de ser un parc natural i no un jardí urbà. És per això, que des del Consorci demanen respectar les normes de convivència. No malmetre les plantes, no donar menjar als animals salvatges, portar el gos lligat i no sortir dels camins senyalitzats són algunes de les pautes. En definitiva, el Parc Natural de Collserola ofereix múltiples opcions que permetran oblidar-se de la rutina i gaudir de la natura.